Smerte og modgang er ikke din fjende. Den er din lærermester.
13 perspektiver på hvordan smerte og modgang kan blive din vej til vækst – og hvordan coaching kan hjælpe dig med at finde den
De fleste af os bruger store dele af vores liv på at forsøge at undgå smerte. Vi dulmer den, distraherer os fra den, bagatelliserer den – og når smerten bliver for meget, skyder vi skylden på andre. På systemet. På verden.
Men hvad hvis smerte i virkeligheden er en invitation? Et kald. En vejviser. Hvad hvis den er her for at hjælpe os med at vokse – ikke for at ødelægge os?
Vi taler ofte om personlig udvikling som noget vi vælger. Men sandheden er, at vi oftest udvikler os mest, når vi ikke har noget valg. Når noget ramler. Når noget slår os ud af kurs. Når vi føler smerte. Når vi bliver tvunget til at stoppe op og spørge os selv: Hvad sker der egentlig her – og hvad skal jeg stille op med det?
Her er 13 refleksionspunkter, der kan hjælpe dig med at møde modgang og smerte med nysgerrighed, ansvar og ærlighed:
1. Hvad var det, jeg ikke så?
Smerte kommer sjældent ud af det blå. Den dukker ofte op, når du har ignoreret signaler, du godt kendte, men valgte at overse. Spørg dig selv: Hvilke tegn overså jeg? Hvad nægtede jeg at forholde mig til?
2. Hvordan dulmer jeg smerten – og hvad går jeg glip af?
Doomscrolling, sukker, alkohol, overarbejde, overspringshandlinger… alt det, vi bruger for at overdøve smerten, lukker også ned for de budskaber, vi burde lytte til. Hvad bruger du til at bedøve – og hvad kunne du høre, hvis du lod være?
3. Hvad siger det om mig, når nogen trigger mig?
De mennesker, der virkelig irriterer dig, peger ofte på noget i dig selv. Noget uforløst, noget ubevidst. Dine triggers er spejle. Kig i dem.
4. Kan jeg gentænke “uretfærdigt” til “indsigt”?
Når du hænger fast i oplevelsen af uretfærdighed, bliver du passiv. Men alle nederlag og konflikter rummer læring. Hvad kan jeg tage med mig herfra?
5. Er jeg villig til at tage det fulde ansvar?
Det betyder ikke, at det er din skyld – men at det er din opgave. Det er altid nemmere at pege udad. Men forandring starter, når du tager ejerskab.
6. Hvad har jeg lært – og har jeg skrevet det ned?
Refleksion er ikke en luksus. Det er en livsstrategi. Når du skriver dine indsigter ned, forankrer du dem – og skaber et bibliotek af erfaring, du kan vende tilbage til.
7. Har jeg givet mig selv tid til at hele?
Du kan ikke løbe dig ud af et sammenbrud. Heling kræver langsomhed, stilhed, omsorg og pauser. Har du givet dig selv det – ægte?
8. Vil jeg hellere vokse – eller have ret?
Når vi holder fast i at have ret, holder vi os selv fast. Vækst kræver villigheden til at indrømme, at man har taget fejl. Og det kræver mod at revidere sin forståelse af sig selv.
9. Hvilke gamle historier styrer mig – og holder de stadig?
Vi har alle fortællinger om os selv: “Jeg er ikke kreativ”, “Jeg kan ikke skifte retning”, “Det er for sent for mig”. Hvornår har du sidst testet dine historier?
10. Tør jeg tage svære valg – med åbent hjerte?
Mod er ikke fraværet af frygt. Mod er at bevæge sig med frygten. Hvad ville du vælge, hvis du stolede på, at du kunne bære konsekvenserne?
11. Ser jeg mit fremskridt – eller kun mine fejl?
Hvis du kun ser på det, du ikke har opnået, mister du udsynet til det, du har udviklet. Kig bagud: Hvor var du for et år siden?
12. Har jeg mennesker omkring mig, der forstår min rejse?
Du behøver ikke mange. Du behøver de rigtige. Nogen der tør se dig – og blive stående.
13. Hvordan stiller jeg spørgsmålet?
“Hvad er der galt med mig?” skaber skam og lukker ned. “Hvad skete der?” åbner op for refleksion og fremdrift. Ordene du vælger, former din vej.
Coaching som kompas i kaos, smerte og modgang
Det kan være svært at stille sig selv de spørgsmål, der virkelig rykker. Ikke fordi du ikke vil – men fordi du er fanget i gamle tankemønstre, frygt og vaner, som føles “normale”, selv når de gør ondt.
Coaching kan hjælpe dig med at se klart, dér hvor du selv bliver blind.
Gennem spørgsmål, refleksion og konkrete værktøjer kan en coach støtte dig i at:
- bryde gamle mønstre og tænke nyt
- tage ansvar uden at påtage dig skyld
- undersøge dine antagelser og opdatere dem
- finde din retning – ikke bare den mest “fornuftige”, men den mest sande
En af de mest kraftfulde mentale strategier, jeg selv bruger i mit arbejde, kommer fra Julia Galefs bog The Scout Mindset.
I modsætning til “the soldier mindset”, hvor man forsvarer sin position for enhver pris, handler scout mindset om at være nysgerrig, åben og ærlig overfor, hvad der faktisk er sandt – også når det er ubehageligt.
Det er præcis det mindset, coaching kan hjælpe dig med at træne:
Evnen til at navigere i usikkerhed med mod og klarhed.
Evnen til at spørge: Hvad sker der egentlig her? fremfor Hvordan får jeg det her til at passe ind i mit gamle verdensbillede?
En personlig case: Karl og det svære valg
Karl er i begyndelsen af 40’erne. For et halvt år siden blev han sygemeldt med stress efter flere års pres og ansvar i et krævende kommunikationsjob. Det hele kulminerede med, at kroppen sagde stop – og Karl måtte trække stikket.
Nu sidder han hos mig. Hans arbejdsplads har bevilget ti samtaler som en del af en fastholdelsesplan, og vi har brugt tiden på at få ro på nervesystemet og genskabe kontakten til det, der virkelig betyder noget for ham.
Og nu er spørgsmålet landet på bordet: Hvad så nu?
Skal han vende tilbage til sin gamle stilling?
Starte som selvstændig?
Tage en ny uddannelse?
Søge nyt job – i samme eller en helt anden branche?
Eller tage et sabbatår og mærke efter?
Under overfladen ligger det egentlige spørgsmål:
Hvilken version af mig selv vil jeg leve ud nu?
Karl er ikke den samme, som da han knækkede. Sygemeldingen blev en ufrivillig, men livsnødvendig overgangsrite – et brud med en livsstil, der ikke længere kunne bære. Nu står han et sted, hvor han for første gang i mange år mærker friheden til at vælge. Men også tyngden i valget.
Hans proces er et godt eksempel på, hvad der sker, når man tør lytte til det smertefulde – i stedet for at flygte fra det. Når man tør stille de rigtige spørgsmål og insistere på ærlige svar.
Og når man – stille og roligt – begynder at finde vej igen.
Du behøver ikke elske smerte og modgang, men du kan respektere den og bruge den som brændstof til at blive en mere ærlig, modig og vågen udgave af dig selv.
Hvis du er et sted hvor smerte og modgang fylder mere end det bør og er interesseret i at få min hjælp, kontakt mig her for en gratis, afklarende telefonsamtale.
Du kan også sende mig en mail på: Daniel@muschinsky.dk