Parterapi eller coaching? Hvad er det rigtige for jer?
Er I kørt fast i de samme mønstre, og overvejer I hjælp udefra?
Book en uforpligtende afklaringssamtale, og lad os sammen finde ud af, om coaching er den rette vej for jer – eller om I er bedre tjent med klassisk parterapi.
Når relationen knirker, og hverdagen føles som en gentagelse af de samme konflikter og misforståelser, opstår spørgsmålet ofte: Skal vi gå i parterapi – eller kunne coaching være en bedre vej?
Svaret afhænger ikke bare af, hvad der er galt, men også af, hvordan I ønsker at arbejde med det.
Hvad er forskellen?
Parterapi har ofte fokus på at bearbejde det, der var. Det kan være gamle sår, gentagne konflikter, manglende tryghed eller traumer, som har sat sig i forholdets fundament. Her handler det om at forstå hinandens mønstre, opvækst og dynamikker – og i høj grad om at heles.
Coaching derimod er mere orienteret mod det, der kan blive. Det handler ikke nødvendigvis om at finde ud af, hvorfor I reagerer som I gør – men om hvordan I ønsker at leve og være sammen fremadrettet. Det er løsningsfokuseret, handlingsorienteret og skabt til at aktivere nye valg.
Det er som forskellen på at stille spørgsmålet:
Parterapi: “Hvordan blev vi sådan her?”
vs.
Coaching: “Hvordan vil vi have det sammen fremover?”
Hvad er jeres vigtigste spørgsmål?
Mange par starter med det oplagte: “Hvordan undgår vi at skændes så meget?”
Men måske burde spørgsmålet i stedet være:
“Hvad er det for et forhold, vi gerne vil skabe sammen – og hvem skal vi hver især være for at det kan lykkes?”
Her kan coaching være en stærk vej. Især hvis I begge føler, at I er nogenlunde hele og fungerer godt hver især – men bare har mistet retningen eller glæden i jeres fælles liv. Det kunne være:
- I taler forbi hinanden og savner følelsen af at blive mødt
- I er blevet hinandens projektledere frem for hinandens partnere
- I savner retning, leg eller passion
- I vil udvikle jeres relation – før den krakelerer
Men hvis forholdet er præget af tillidsbrud, alvorlige misforståelser, fastlåste konflikter eller svære følelsesmæssige traumer, vil klassisk parterapi ofte være et nødvendigt første skridt.
Coaching er ikke terapi light
Nogle tænker måske, at coaching bare er lidt hyggeligere, lidt mere handlingsorienteret snak. Men god coaching kan være dybt konfronterende. Det handler ikke om at “snakke problemerne ihjel”, men om at turde tage ansvar – også når det er svært. I coaching stilles der spørgsmål som:
- Hvilket mønster i dig selv holder konflikten i live?
- Hvad undgår du at sige – og hvorfor?
- Hvilken rolle har du stiltiende påtaget dig – og er du klar til at lægge den fra dig?
- Hvad skal der egentlig til, før du virkelig vælger hinanden til?
Det kræver mod. For i coaching er der ikke nødvendigvis en terapeut, der holder dig i hånden, mens du mærker dine følelser. Du bliver i stedet holdt ansvarlig for dine handlinger – og inviteret til at genforhandle jeres fælles liv.
Hvad vælger I?
Der findes ikke ét rigtigt svar. Men der findes et rigtigt næste skridt. Måske er det parterapi. Måske er det coaching. Måske en kombination.
Det vigtigste er ikke, om du vælger det ene eller det andet. Det vigtigste er, at du vælger ikke at blive i det, der ikke fungerer.
Og måske er det netop her, spørgsmålet bliver interessant:
Har I mest brug for at forstå – eller for at handle?
Er du nysgerrig på, hvordan coaching kan støtte jer som par?
Skriv eller ring – jeg tilbyder en gratis afklaringssamtale, hvor vi sammen finder ud af, hvad jeres næste skridt kan være. Fang mig her og lad os komme i gang!