Har jeg ADHD?
Jespers historie med coaching fra han spurgte sig selv: “Har jeg ADHD?” til han fik diagnosen og fik nogle redskaber til at gøre livet lidt lettere og sjovere
Jesper er 38 år, far til to og arbejder som projektleder i en mellemstor virksomhed. Han kom til mig, fordi han følte, at livet hele tiden gled lidt ud mellem fingrene på ham. “Jeg ved godt, hvad jeg burde gøre – men jeg gør det bare ikke,” sagde han en af de første gange, vi talte sammen. Det var ikke første gang, han stillede sig selv spørgsmålet: Har jeg ADHD? Men det var første gang, han besluttede sig for at undersøge det.
Mistanken
“Har jeg ADHD?”. Jesper havde gennem hele sit voksenliv fået at vide, at han havde “mange bolde i luften”. Han var kreativ, sjov, skarp – men også ofte overvældet. Det var som om, hjernen aldrig stod stille. Tankerne sprang fra det ene til det andet, og selv simple opgaver kunne blive til uoverskuelige bjerge. Han havde udviklet strategier til at klare sig – to-do-lister, post-its, nødrutiner – men det sled på ham. Ikke mindst fordi han indeni bar på følelsen af, at han burde kunne tage sig sammen.
Coaching som støtte i processen
Da Jesper begyndte i coachingforløb hos mig, var det med tvivlen i hånden. Han ville ikke “bare have en diagnose”, sagde han – han ville forstå sig selv. I starten handlede vores samtaler meget om hverdagen: hvordan han strukturerede sin tid, hvad der stressede ham, og hvordan han oplevede sig selv i relation til andre. Ret hurtigt tegnede der sig et billede, hvor ADHD begyndte at fremstå som en realistisk forklaring og spørgsmålet: “Har jeg ADHD?” begyndte at trænge sig på
Jesper fik mod på at kontakte sin læge og blev henvist til en psykiater. Det tog tid – som det ofte gør – men hele vejen gennem udredningsforløbet brugte vi coachingen som en slags forankring: et sted, hvor Jesper kunne lande, tænke højt og få øje på sine mønstre uden at dømme sig selv. Det blev tydeligt for ham, at mange af de strategier han havde opbygget gennem livet, faktisk var små geniale tilpasninger til et neurodivergent sind.
Diagnosen – og det, der kommer bagefter
Jesper fik sin diagnose: ADHD, primært uopmærksom type. For mange er det et chok – men for Jesper var det en lettelse. “Det er ikke bare mig, der er doven eller dårlig til at styre mit liv,” sagde han. Det betød ikke, at alt blev let. Men det betød, at han kunne begynde at arbejde med sig selv på præmisser, der faktisk passede til den hjerne, han har.
Vi fortsatte vores forløb med fokus på, hvordan Jesper kunne skabe et arbejdsliv og en hverdag, der gav ham overskud i stedet for konstant at tappe ham for energi. Vi talte om struktur – men ikke som disciplin eller selvpisk, snarere som et værktøj til frihed. Vi arbejdede med at udnytte hans energi, når den er der – og skabe pauser, når den ikke er.
Et andet blik på sig selv
For Jesper blev ADHD-diagnosen ikke en begrænsning, men en nøgle. Han begyndte at se sin egen historie med nye øjne: De skiftende interesser, den hurtige tankevirksomhed, den rastløse energi – det var ikke tegn på ustabilitet, men på et sind med et andet tempo og andre behov. Et sind, som også rummer kreativitet, empati og en særlig evne til at se forbindelser, andre overser.
Har du ADHD?
Hvis du læser med og genkender dig selv i noget af Jespers historie, så er du ikke alene. Mange voksne går rundt med en fornemmelse af, at der er noget, men har aldrig fået sat ord på det. At få en ADHD-diagnose som voksen kan være både forvirrende og forløsende. Det ændrer ikke hvem du er – men det kan ændre måden, du forstår dig selv på.
Hvis du overvejer, om du måske har ADHD og stiller dig selv spørgsmålet: “Har jeg ADHD?”, kan du begynde med at stille dig selv nogle ærlige spørgsmål:
- Føler jeg ofte, at jeg arbejder hårdere end andre – men alligevel halter bagefter?
- Har jeg svært ved at holde fokus, også på ting jeg egentlig gerne vil?
- Bliver jeg let overvældet af opgaver, som andre ser ud til bare at klare?
- Springer mine tanker konstant mellem emner, og har jeg svært ved at finde ro?
- Er der mønstre i mit liv – fx relationer, jobs eller projekter – som gentagne gange er kollapset, uden at jeg helt forstår hvorfor?
At stille sig selv spørgsmålet: “Har jeg ADHD?” er ikke den direkte vej til en diagnose – men det kan være et første skridt i retning af at forstå sig selv bedre. Og netop der kan coaching være en stor støtte: Ikke som et quick fix, men som en måde at opdage, hvad der faktisk virker for dig. At arbejde med dine styrker – og finde realistiske strategier for det, der er svært. at stille sig selv spørgsmålet: Har jeg ADHD? kan være ret svært for mange, men det er måske første skridt på vejen til en lidt letter hverdag
Klar til at tage det næste skridt?
Hvis du er nysgerrig på, om ADHD kunne være en del af dit billede – eller hvis du allerede har en diagnose, men gerne vil finde nye måder at trives med den på – så er du velkommen til at kontakte mig for en uforpligtende samtale.
👉 Læs mere om mit arbejde med ADHD-coaching her
👉 Book en gratis afklarende samtale her
Hvis du vil vide mere om ADHD kan jeg anbefale at du tager et kig på ADHD Foreningens hjemmeside